به گزارش خبرگزاری رسا، زیارت اربعین روایت روشنی از امام حسن عسکری (ع) است که به عنوان یکی از علائم شیعه اعلام کردند، زیارت اربعین را شاید عنایت خاصی در این علامتگذاری بوده است که میعادگاه سالیانه عزاداران حضرت اباعبدالله الحسین(ع) و عموم شیعیان باشد و این میعادگاه به طور طبیعی شکل گرفته است؛ شاید یکی از قدیمیترین مبلغان در این راهپیمایی "علیرضا پناهیان" باشد که اتفاقاً در جریان گپوگفت اینطور میگفت: "چند سالی توفیق حضور در این مناسبت عظیم پیدا و احساس کردم حیف است در بین این همه عاشقان اباعبدالله(ع) در چنین مناسبتی فیض زیارت اربعین را از دست بدهم به خصوص برای پیادهروی به سوی این زیارت اجرهای با عظمتی که در روایت برایش ذکر شده است و واقعاً وقتی آن حال و هوای معنوی این پیادهروی را مشاهده کردم، دیدم از نظر معنوی با پیادهروی دوران دفاعمقدس در جهاد فیسبیلالله قابل مقایسه است."
اربعین سرمایه بزرگ اجتماعی برای جهان تشیع است؛ میعادگاهی که با اشاره اهلبیت عصمت و طهارت شکلگرفته و حیطه استکبار را درهم فرو ریخته است. زائر اربعین غم و اندوه و غربت و تنهایی احساس نمیکند؛ هم احساس عزت میکند و هم احساس فرهمندی! زائر اربعین به حضور حضرت اباعبداللهالحسین(ع) مفتخر میشود؛ اگر کسی هویت شیعی و دینی را درک کند واقعاً شیعه خواهد شد؛ وقتی انسان در میعادگاه بزرگ اربعین قرار میگیرد، درک هویت شیعی و حسینی برای او سهل میشود.
حجتالاسلام والمسلمین پناهیان در جریان گفتوگو به این نکته اشاره میکند که حماسه زیارت اربعین امسال پررونق و پررنگتر از سالهای قبل خواهد بود؛ فریاد "لبیک یا زینب" لرزه به اندام دشمنان انداخت، "حبالحسین یجمعنا" وحدت و انسجام شیعیان و مسلمانان را به رخ کشید و پیشنهادم این است که امسال شعار "منتظر لأمرکم" را با اقتدار، اعلان کنند. امسال موکبداران نقش خودشان را در پوسته اطعام خلاصه نخواهند کرد. امسال زائران با شعار "اِنی اُحامی ابداً عن دینی" قدمهای بلندتری را برای تعمیق معنویت و بصیرت برمیدارند.
"علیرضا پناهیان" امسال به مسجد سهله میرود؛ صبحها به مدت یک هفته که از روزهای آینده آغاز خواهد شد در خدمت زائران اربعین خواهد بود. ظهرها در یکی از موکبها در ستون 202 و شبها در موکبی در ستون 753، از برکات این راهپیمایی عظیم خواهد گفت. او اعتقاد دارد زائری که در مسیر جاده اربعین قرار میگیرد به دیدار امام حسین(ع) میرود؛ همهچیز در اربعین مشهود است و همه زائران معجزات گوناگونی را از این سِیر الیالله با چشم خود میبینند.
یکی از دغدغههای این مبلّغ و پشتیبان تفکر پیادهروی اربعین، ساخت آثار فاخر هنری است که هم در تلویزیون و هم در سینما میتواند خودی نشان دهد و جاماندگان از این قافله را در جایجای جهان به جمعِ راهپیمایان بکشاند. به تحقق تمدن نوین اسلامی و بیانات مقام معظم رهبری در جمع موکبداران عراقی اشارهای کردند؛ حجتالاسلام پناهیان تأکید کرد که "خبر اربعین هم از سانسور وحشتناک و ظالمانه رسانههای صهیونیستی عبور کرده و BBCچیهای خبیث هم در مقابل حماسه اربعین شکست خوردهاند."
گفت و گوی حجتالاسلام والمسلمین علیرضا پناهیان فارغ از نگاه دینی و مذهبی زیارت اربعین و این راهپیمایی عظیم از بُعد هنر و توجه هنرمندان به این اتفاق باشکوه را در ادامه میخوانید:
جریان گنبد چه بود؟
بگذارید با فلسفه پیادهروی اربعین شروع کنیم؛ از کجا این پیادهروی آغاز شد؟ آیا ما مصداق روایی داریم یا حرکت نمادینی است که چند سالی است به مرحله اجرا میرسد؟
ابتدا به اصل روایت زیارت اربعین اشاره کنم با شرحی که آیتاللهالعظمی بهجت برای این روایت به نگارش درآوردند. البته ما در تاریخ پیادهروی به سوی حرم امامحسین(ع) را در زمان شیخ انصاری داشتیم، بعد مدتی ترک شده و دوباره عالم جلیلالقدری به نام حضرت آقای نوری این کار را ادامه دادند. بعد از ایشان تقریباً این حرکت عظیم و ارزشمند ترک نشده است. علمای بزرگوار در طول سده اخیر و ایام قبل برای اصل پیادهروی برای زیارت به روایات متعددی بازگو کردهاند حتی روایاتی که پیادهروی به سمت حرم، زیارت و بازگشت را توصیه میکنند؛ در این بین ثواب پیادهروی برگشتن از حرم را بیشتر ذکر کردهاند. آیتالله بهجت کجا این حدیث را شرح دادند که بسیار به یادماندنی و خاطرانگیز است. اساساً ایشان کم اهل صادر کردن بیانیه بودند. در این بیانیه شرح روایت امام حسن عسکری در مورد زیارت اربعین به گنبد حرم حضرت معصومه(س) برمیگردد؛ جریان گنبد چه بود؟
تولیتی که خدمت خود آقای بهجت رسید
ایشان بارها به تولیت سابق حرم حضرت معصومه(س) تأکید کرده بودند قسمت طلاکوبیهای گنبد فرسوده شده و از چند جا زدگی پیدا کرده است این را مرمت کنید. تولیتی که میگوید من خدمت خود آقای بهجت رسیدم و به ایشان گفتم، ما پول نداریم. ایشان گفتند خدا میرساند. ایشان بیانیه خودشان را برای افتتاحیه این گنبد با آیه وَ مَنْ یُعَظِّمْ شَعائِرَ اللَّهِ فَإِنَّها مِنْ تَقْوَى الْقُلُوبِ شروع میکنند. بعد توضیح میدهند تمام تقواها مرتبط به قلب است. میفرمایند اختصاص شعائر تقوا را در قلوب دیگران تثبیت میکند. یعنی کاری که شما انجام میدهید و موجب تثبیت تقوا در قلبهای دیگران میشود مصداق وَ مَنْ یُعَظِّمْ شَعائِرَ اللَّهِ فَإِنَّها مِنْ تَقْوَى الْقُلُوبِ است. بعد ایشان در باب مثال این روایت امام حسن عسکری(ع) که در وسائلالشیعه آمده است بیان میکنند که از علائم مؤمن پنج چیز است که یکی نماز و دومی زیارت اربعین است.
علامت شیعه زیارت اربعین است
الان شما میتوانید خیلی ساده و ملموس احساس کنید مسئولین مملکتی که به کلام حضرت امام(ره) و مقام معظم رهبری توجه داشتهاند و در بسیاری از افراد جهتگیری ایجاد میکند قطعاً این نفوذ کلام و ارتباطات در مقامات بالاتر همچون امام حسن عسکری(ع) بیشتر یافت میشود که مطمئناً بفرمایند علامت شیعه زیارت اربعین است و بیش از 20 میلیون در این راهپیمایی عظیم شرکت خواهند کرد، چون هیچکدام نمیخواهند این توفیق را از دست بدهند. ائمه هدی (علیهمالسلام) این حقیقت را میدانستند و اراده فرموده بودند. علامت مؤمنین است که بعد از دهه محرم و یک اربعین عزاداری حضرت سیدالشهداء قطعاً به کمالی در عزاداری حضرت رسیدهاند.
حضرت زینب(س) خبر دادند اینجا محل عشاق خواهد شد
زمانی که امام حسن عسکری این را میفرمودند وضعیت زیارت 20 میلیونی امروز را پیشبینی میکردند. همانطور که حضرت زینب(س) وقتی که آن غم سنگین را در امام زین العابدین(ع) فردای عاشورا به ایشان خبر دادند در مقام تسلی که اینجا عزادارانی خواهند آمد و اینجا محل عشاق خواهد شد. همانطور که در آن زمان حضرت زینب(س) از این آینده و دیگر امامان معصوم خبر دادند.
من اصرار دارم به جای واژه شیعه از کلمه مومن استفاده کنم
اینکه میگویید یکی از علامتهای اولویتدار و مهم مومن، زیارت اربعین است؛ این واژه مومن خطاب به چه کسانی است و چرا برخی اهلسنت را جدای از این حرکت عظیم میدانند؟
من اصرار دارم بهجای واژه شیعه از کلمه مؤمن استفاده کنم که در برخی از مراتب ایمانی همه مسلمانان سهیمند؛ برادران اهل سنت هم نسبت به امامحسین(ع) ارادت دارند. چون یزید دشمن مشترک شیعه و سنی بود. قتل عامی که یزید در جنایت حَره در مدینه کرد و جنایتهایی که سربازان برای صحابه و تائبین که شیعه نبودند کردند از تاریخ محو نمیشود. بنابراین امامحسین(ع) را نباید به فضای شیعی اختصاص بدهیم و همه مسلمانان به امامحسین(ع) ارادت دارند. در ادامه تشریح این روایت، ایشان اشاره میفرمایند چون وساطت در فیوضات ثابت است و این واقعیت معلوم اهل تقواست.
موکبداری که میگفت همه هستِ خودمان را میآوریم
شما در جایی گفته بودید زیارت اربعین شبیه به صحرای محشر است و بارها به فواید راهپیمایی اربعین اشاره کردید؛ چرا هنوز برخی از رسانههای داخلی به باور این اتفاق بزرگ و عظیم نرسیدهاند؟
اولاً نمیخواهند باور کنند، یکی از فواید راهپیمایی این است که انسانها به هم نزدیک میشوند و محبتشان نسبت به یکدیگر افزایش مییابد. یادم میآید یکی از موکبداران به من میگفت ما در ایام زیارت باید کسب درآمد کنیم اما نمیدانیم چه میشود که همه هستِ خودمان را به عنوان پشتیبانی از زائرین به میدان میآوریم.
هرکسی میتواند در این اقیانوس گم شود
آنقدر تنوع افرادی که در این جایگاه حضور دارند بالا است؛ من گفتهام حال و هوای این زیارت شبیه به صحرای محشر است. اینجا فقط گروه خاص مذهبی یا قوم خاصی وجود ندارند بلکه هرکسی میتواند خودش را همچون قطرهای در اقیانوس بیکران راهپیمایی اربعین حسینی گم کند؛ در واقع در این گمشدگی خودش را پیدا کند. عظمت حماسه اربعین با توجه به بینالمللی بودن آن و واقعاً تنوع فراوان اقتضا میکند که خود حضرت تشریففرما شوند و رهبری این قوم با عظمت را برعهده بگیرند.
پشتپرده لیبرال دموکراسی جنایت میکنند
بارها در صحبتهایتان اشاره کردید اماممداری و ولایتمداری در جریان این پیادهروی و تجمع بزرگ حسینی دیده میشود؛ با اشارهای به کارکرد سیاسی راهپیمایی اربعینحسینی، بفرمایید آمارهای ضد و نقیضی به گوش میرسد که انحراف را از جانب دیگری شروع کردهاند و حتی میگویند دو کشور ایران و عراق روزی با هم در جنگ بودهاند...
طبیعتاً حماسه زیارت اربعین به واسطه آن سازوکار طبیعی و مردمی، محبتی در آن پدید آمده که الگویی برای حیات بشر محسوب میشود و مقدمهای برای تمدن عظیم اسلام است. ساختارهای اجتماعی جوامع اسلامی را میتواند شکل بدهد و این حماسه میتواند نظامی غیر از نظام و تمدن غرب بنیانگذاری کند. طبیعی است که سلطهطلبان عالم که در تمدن و تفکر غربی جا خوش کردهاند و پشتپرده لیبرال دموکراسی جنایت میکنند دوست ندارند ساختار جایگزینی پیدا کنند که برای مردم دلنشینتر و کارآمدتر باشد.
عظمت حماسه اربعین با توجه به بینالمللی بودن آن و واقعاً تنوع فراوان اقتضا میکند که خود حضرت تشریف فرما شوند و رهبری این قوم با عظمت را برعهده بگیرند.
همه از همدیگر برای محبت به یکدیگر سبقت بگیرند
آنها یا سعی میکنند این حقایق را انکار و یا کتمان کنند و یا به طرقی ضربه بزنند. یکی از ضربههایی که آنها میتوانند بزنند این است که بین ما حرف و حدیث و اختلاف و بددلی ایجاد کنند. ما هرکدام در این مسیر میآییم باید اهتمام اولمان برای یکدلی و همراهی کردن مردم با یکدیگر باشد. اینجا صرفاً موضوع، موضوع رعایت ادب و احترام نیست؛ اینجا باید اوج اخوت و ایثار به نمایش گذاشته شود. هر ایرانی که در این مسیر میآید باید این مسئولیت بزرگ خودش را بشناسد. مثل اصحاب حضرت اباعبدالله الحسین(ع) که از هم سبقت میگرفتند برای فداکاری، به همین جهت اینجا باید همه از همدیگر برای محبت به یکدیگر سبقت بگیرند.
ماجرای لیدری "علیرضا پناهیان" در اربعین
چطور راهپیمایی آنقدر شکوه و استقبال کننده پیدا کرد و چطور شد که "علیرضا پناهیان" پرچمدار این عرصه شد و جنابعالی را به عنوان لیدر میشناسند.
بنده که هیچکارهام. شاید زودتر از همه بر زبان ما جاری شد. شاید زودتر از خیلی از دوستان حضور ما در این صحنه دیده شد وگرنه هیچکس و هیچ نهادی در عراق و ایران نمیتواند بگوید که من موجب راهاندازی جریان حماسه اربعین شدم. همه اذعان دارند که این ارتباط قلبی تکتک زائران اربعین بود که با الهامات غیبی در این مسیر قرار گرفتند و دورهم جمع شدند. وقتی که ما میگوییم معجزه یعنی این...! هیچکس نمیتواند ادعا کند حتی حوزههای علمیه، که ما این پیادهروی را با تبلیغی که انجام دادیم راهاندازی کردیم. من فقط از همان اول که این پیادهروی را میدیدم، میگفتم این پیادهروی آینده دارد. اما به یاد دارم آن زمان وقتی میگفتم 5 میلیون جمعیت راهپیمایان را به 10 و 20 میلیون جمعیت استقبالکننده میرسانیم برخی با تعجب نگاه میکردند 20 میلیون...! اما الان دیده میشود حداقل رقمی که در این راه است 20 میلیون اعلام میشود.
کسی کارهای نیست در این حماسه!
آن کار، کار خود خداست و باور کنیم که خدا اراده کند و دلها را تکان داده و سرمایه نسلی که از محبت حضرت اباعبداللهالحسین(ع) رسیده به نسل امروز، نسل در نسل محبت حضرت اباعبدالله الحسین(ع) به امروز رسیده خدا اراده کرده و امروز در حماسه اربعین تجلی پیدا کند. کسی کارهای نیست در این حماسه! این حرکت عظیم توسط مدیریت پنهانی است که حضرت ولیعصر(عج) مدیریت میکنند.
هرکس اربعین نمیرود به جهنم نمیرود
خیلی جالب است برخی فلاسفه و حکومتها به دنبال نگاه آرمانی در شهرهایند؛ ما جلوه آن را در اربعین داریم که همزیستی حسینی گسترده انسانها با یکدیگر انجام میشود....
شما میروید وسط میلیونها نفر جمعیتی که همه برای خدا رفتند. حتی واجب هم نبوده و از سر محبت با خدا آمدند. اگر این سفر مثل حج بود فرد باید حساب قیامت را هم میکرد و از ترس جهنم به این میدان میآمد. اما اینجا اینطور نیست، هرکس اربعین نمیرود به جهنم نمیرود و قطعی است. از سر محبت به خاطر خدا در این مسیر قدم برمیدارند چه اطعامکنندگان و چه اطعامشوندگان! بعد وارد جمعیتی میشوید که همه مملو از نور و معنویتند.
مصافحه ملائکه با زائر پیادهروی امامحسین(ع)
در روایت آمده کسی که بعد از پیادهروی به حرم رسید ملائکه با او مصافحه میکنند و میگویند هرچه بوده تا الان بوده است و زندگی را از نو شروع کن! به واقع همه کسانی که به آنجا میروند این طراوت را احساس میکنند. واقعاً کسی برای اربعین کار تبلیغی نکرده و جمعیت زیاد شده و کمکم توجهات جلب شده است. این 20 میلیون سینهبهسینه پیام اربعین را به همدیگر انتقال دادند. از نظر آثار اجتماعی حضرت امام(ره) فرمودند "قدرت حضرت اباعبدالله برای مجتمع کردن مردم و قلوب بینظیر است". حتی حضرت امام(ره) پیشبینی این روزها را کردند. اگر ملت ایران با عراق با هم بپیوندند چهها خواهند کرد. با تأکید میفرمودند دشمن میترسد این اتحاد میان ملت ایران و عراق بهوجود بیاید. قدرت اسلام نمایان میشود. مقام معظم رهبری فرمودند که شهدا مظهر قدرت اسلامند. سیدالشهدا مظهر چیست؟ ایشان مظهر ابرقدرتی اسلام خواهد شد و دارد این را نمایان میکند. اشاره امام حسن عسکری این غوغا را به پا میکند. بعضیها واقعاً آدمهای متحجریاند مگر این کار واجب است که اینگونه سرمایهگذاری کنیم. نمیدانند امیرالمومنین(ع) فرمودهاند دین اشاره است. ادیان سابق دینهای تصریح بودند. اگر واجب بود که اتفاقات شدیدتری را شاهد بودیم و این هنر دین ما است که با اشاره امام حسن عسکری(ع) چنین عظمتی اتفاق میافتد.
رسانههای جهان وقف اربعین میشدند اگر...
واقعاً حقوق بشر را میتوان در این همزیستی حسینی بین مسلمانان دید...
بسیاری از کسانی بودند که از اروپا آمدند و حتی بعضی خبر دارم معتقد هم نبودند فقط شنیدند و آمدند؛ بعضی از روسیه آمدند و در اخبار یورونیوز آمده و با اخبار آن متحول شدند. کنفرانس میدهند خانمها و آقایان روسیه برای آنها توضیح میدهند. اتفاق فوقالعادهای است اگر شما میبینید تمام رسانههای جهان در ایام اربعین وقف اربعین نمیشوند به خاطر اینکه اغلب رسانههای جهان دست صهیونیستهاست و بهخاطر همین به این موضوع نمیپردازند.
اگر امامحسین(ع) نبودند، امکان تحریف دین وجود داشت
با توجه به ظرفیت عظیمی که در راهپیمایی اربعین به منزله بزرگترین راهپیمایی جهان، ایجاد میشود، برای تبلیغات اسلام ناب و انقلاب اسلامی چه کاری میتوان انجام داد؟
نفس روضههای اباعبدالله(ع) اگر درست خوانده شود، بنیانهای انقلابیگری ما است. نفس اینکه امامحسین(ع) برای عزتش مقابل تیرها، شمشیرها و نیزهها ایستاد، خود بزرگترین درس انقلابیگری و مقاومت را میدهد. چیز دیگری لازم نیست که به آن اضافه شود. همین به معنای مقاومت است. پس هرکسی در فضای اربعین میآید؛ یعنی در فضای مقاومت آمده است، حتی اگر خودش هم به مقاومت معتقد نباشد، به نوعی در حال کمک کردن به جریان با عظمت مقاومت است. من به شما بگویم که اگر امام حسین(ع) نبودند، امکان تحریف دین وجود داشت؛ اما با وجود قیام و حماسه ایشان، دین از تحریف مصون ماند.
ما در مرحله اعلام جهانی اباعبدالله(ع) هستیم
مطمئن باشید که امامحسین(ع) را نمیشود تحریف کرد. چون شما هرچند در حد خیلی پایین حماسه عاشورا را در نظر بگیرید، از تمام ابعاد آن باز درس عزت، شهامت و شهادت استشمام میشود. لذا من معتقدم که ما باید به روضههای اباعبدالله(ع) و حرکت حضرت زینب(س) با دقت نگاه کنیم. با این اوصاف کمکم جهان اسلام تفسیر این روضهها را درخواهد یافت. فعلاً ما در مرحله اعلام جهانی اباعبدالله(ع) قرار داریم و ایجاد وحدت در امت اسلامی و آزادگان عالم حول محور آقا اباعبدالله(ع) در اربعین، مأموریت فعلی ما است.
حماسه اربعین اوج ابراز محبت به اهلبیت است
آقای پناهیان، یکی از آن مباحثی که مقام معظم رهبری هم به آن اشاره کردند لزوم ساخت آثار هنری فاخر خصوصاً در موضوع اربعین بوده است. چرا تلویزیون و سینما در این راستا آنقدر غفلت کردهاند؟
از قدیم سرچشمه فیاض هنر در جامعه اسلامی دین و مقدسات دینی به ویژه محبت اهلبیت بوده ما بهترین آثار هنریمان در زمینههای موسیقی البته نه با دستگاهها و ابزار موسیقی بلکه منظورم نواهای خوش است. اینها همه در خدمت اهلبیت بوده یا بهترین معماریها در حرمهای اهلبیت اتفاق افتاده و یا بهترین ادبیات و شعر در خدمت اهلبیت تولید شده است. طبیعتاً حماسه اربعین که اوج ابراز محبت به اهلبیت است میتواند منشأ تولید آثار هنری فاخر باشد.
توصیه مقاممعظمرهبری برای ساخت آثار فاخر هنری درباره اربعین
بنده پیشنهاد میکنم هنرمندان خودشان را در مسیر این حماسه باشکوه قرار دهند و با تأمل در این سفر عمیقتر حرکت کنند؛ درباره این حماسه بزرگ بیندیشند؛ یقیناً اهل هنر و ادب میتوانند زیباییهای فراوانی در این حماسه باشکوه ببینند و آنها را در رشتههای هنری خودشان به تصویر بکشند. اینکه مقاممعظمرهبری توصیه میکنند آثار فاخر هنری در این باره تولید شود این ناشی از آن است که ایشان در اتفاق باشکوه اربعین، زیباییهای فراوانی میبینند و شکوه و فرّ بیپایانی را در حماسه زیارت اربعین مشاهده میکنند.
حیفشان میآید هنرمندان به سوژه اربعین نپردازند
طبیعی است حیفشان میآید هنرمندان به این سوژه مهم نپردازند و از ابعاد مختلف به این حماسه بزرگ نپردازند. ما میتوانیم تمام محرم و صفر از نمایشهای کوتاه تا سریالهای جذاب کوتاه و بلند حول محور اربعین و در بستر اربعین داشته باشیم؛ در شبکههای مختلف سیما ضمن اینکه پیامهای بسیار عالی در زمینههای مختلف سبک زندگی و معنوی میتوانند سریالهایی داشته باشند؛ بخشی از زیبایی شکوه اربعین را میتوانند به تصویر بکشند.
ماجرای همسفر شدن با اهالی هنر در راهپیمایی اربعین
با تبلیغ این حماسه باشکوه ضرر نمیکنیم و خیلی هم تا به الان کم گذاشتیم. یعنی با آن حقیقتی که در آنجا اتفاق میافتد رسانهها و آثار هنریمان بسیار فاصله دارند. من یادم است سال اولی که جمعی از دوستانی که اهل هنر بودند را در این سفر همراهی میکردم و آثار بسیار بالایی در آن دوستان داشت، برخیهایشان تولید آثار موسیقی با عظمت پرداختند و برخیهایشان به آثار دیگر؛ اما هنوز خودشان را نشان نداده است. شاید نیازمند جشنوارههای هنری مخصوصی باشیم تا بتواند آثار مربوط به اربعین را به نمایش بگذارد. نهادهای فرهنگی که بخواهند به حماسه با عظمت اربعین خدمتی کنند.
باید نهادهایی مثلِ صداوسیما از آثار هنری اربعینی حمایت کنند
مردم بالأخره خودشان در اربعین شرکت میکنند نهادهایی مثل وزارت ارشاد، سازمان تبلیغاتاسلامی و حتی دفتر تبلیغات حوزهعلمیه، صداوسیما باید به میدان تقدیر و حمایت از آثار هنری بیایند که توانستند شکوه و زیبایی حماسه اربعین را تا حدی به تصویر بکشند. حداقلِ کار این است که کلیپهایی برای اربعین تولید شود که بسیاری از جوانها با حداقل ابزاری که دارند اقدام کنند و بعد جایزه داده شود؛ برای تولید آثار فاخر اربعین هزینه داده شود؛ حتی در آن همایشها مضامین مختلف درباره اربعین بیان و به اشتراک گذاشته شود؛ اهل اندیشه، اهل حکمت و هنر دور هم جمع شوند و هرکدام از زاویه دید خودشان درباره اربعین صحبت کنند و بارش افکاری باشد تا خلاقیتها و نگاههای نو دستمایه کار قرار بگیرد.
بانیان اربعینی ساخت آثار فاخر هنری را فراموش نکنند
اربعین آنقدر باشکوه و با عظمت است که انسان را در خودش غرق میکند که شاید به این سادگیها هم نتواند کسی بیاید از بالا یا از کنار به اربعین نگاه کند تا برخی از زیباییهایش را ببیند؛ اگرچه کسی غرق در اربعین هم شود امکان دیدن زیباییهای اربعین کم و بیش برایش موجود است، اما بالأخره این خدمات باید ارائه شود. شاید برخی از بانیهایی که برای توزیع غذا، برقراری موکب و هزینه سفر اقدام میکنند باید هزینههایی را اختصاص به تولید آثار فاخر درباره اربعین اختصاص دهند. یقیناً باب مؤثر و متنوعی به روی اهل فرهنگ و هنر باز شده است که به موضوع اربعین بپردازند و به این واسطه به مکتب اباعبدالله الحسین خدمت کنند.
ماجرای سفر "علیرضا پناهیان" با هنرمندان به کربلا
چه سالی با هنرمندان به پیادهروی اربعین رفتید؟
حدود 10 سال پیش بود. همان اوایل بود که بیشتر هم اهل رسانه بودند تا اهل هنر منتها همان سفر موجب شد در رسانهها خیلی به موضوع اربعین اهمیت دهند. آثار تبلیغی کوتاهی ساخته شوند و خود این اتفاقات مروج پیادهروی اربعین شد. در اوایل مسیر کسی نمیدانست چنین اتفاق بزرگی رقم میخورد و بلافاصله آن مستندها راهگشا بود. حتماً باید برای بردن گروهی از هنرمندان اگرچه خودشان جسته و گریخته علاقهمندند و حضور پیدا میکنند، نهادها همت کنند و برخی از هنرمندان را در قالب دورهمی و کاروان مخصوصی در این سفر شرکت کنند بهرههای بیشتری میتوان برد.
انگار رهبری در پیادهروی بودند
در همه این سالها بیش از افراد دیگر و با تعمق و تأمل خاصتری روی فلسفه راهپیمایی اربعین و جذب مخاطب در این مسیر تلاش کردهاید؛ با دیدن معجزهها و اتفاقات مختلفی در این راهپیمایی، فکر میکنید چرا مقام معظم رهبری در آستانه اربعین حسینی امسال از عبارت «تحقق تمدن نوین اسلامی» استفاده کردند.
مقاممعظمرهبری با آن نگاه هوشمندانه، حکمتالهی و آن دریافت معنوی و معرفتی بالایی که دارند درباره اربعین طوری صحبت میکنند که انگار هر سال در این پیادهروی حضور داشتند و از نزدیک زیبایی و شکوه اربعین را درک کردند. طوری مقاممعظمرهبری از موکبداران و خدمات به زائرین صحبت میکردند که انگاز در تکتک این موکبها حاضر شدهاند و دلنواز بودن آن مهماننوازیهای مهربانانه را از نزدیک لمس کردند.
کسی که اربعین را حقیقتاً لمس کرده باشد بیاختیار یاد جهان و تمدنی میافتد که این تمدن وعده داده شده 124 هزار پیغمبر و 11 امام ما است و انسان واقعاً در محیطی قرار میگیرد که باورش نسبت به جامعه مهدوی و جهان پس از ظهور بیشتر میشود؛ شما در اربعین شاهد زندگی و سلسهای جدید از مناسبات گسترده، عمیق و بسیار جذاب میشوید. شما خودبهخود وارد جهان دیگری فارغ از این جهان موجود میشوید؛ این دقت مقام معظم رهبری درباره درک اربعین است که موجب میشود شما را به یاد تحقق تمدن نوین اسلامی و مصداق اتمّ و اکملش جامعه مهدوی و جهان پس از ظهور بیندازد.
طوری مقاممعظمرهبری از موکبداران و خدمات به زائرین صحبت میکردند که انگار در تکتک این موکبها حاضر شدهاند و دلنواز بودن آن مهماننوازیهای مهربانانه را از نزدیک لمس کردند.
بهترین تحلیل از اربعین همان تحقق تمدن نوین اسلامی است
اربعین را مقدمه چنین تمدن عظیمی ببیند؛ آنقدر اربعین گسترده است که فراتر از یک مراسم به جهانیان پیام میدهد و بسیار متفاوت با زندگیهای رایج، سبک زندگی را ترویج کند که هرکسی به اربعین میآید و اربعین را مشاهده کند بیاختیار یاد تمدن نوین اسلامی و ظهور امام زمان(عج) و جهان پس از ظهور خواهد افتاد. زیرا اربعین در اثر محبت اهلبیت بهویژه محبت حضرت اباعبداللهالحسین(ع) و همه مناسبات شکل میگیرد و همه مناسبات ایثارگرایانه و پُرمحبت یک صلابت بسیار بالا، شکوه، نظم و زیبایی بسیار بالایی را شاهدیم که تحلیل دیگری درباره فایده اربعین جز تمدن نویناسلامی برای این حماسه نمیتوان داشت.
از مرحله وحدت عبور کردیم و باید به مرحله قدرت برسیم
درست است شعار امسال اربعین هم همان «حبالحسین یجمعنا» اعلام شده اما شما شعار امسال اربعین را چه میبینید؟
همین شعار «حبالحسین یجمعنا» را درنظر گرفتهاند اما برای سال گذشته مناسب بود، چون دشمنان میخواستند یک تفرقههایی بین زائران اربعینی ایجاد کنند، به نظرم از مرحله وحدت عبور کردیم و باید به مرحله قدرت برسیم. بنده پیشنهادم برای شعار اربعین دو تعبیری است که از زیارتها اخذ کردم. ما آمادهایم شما را کمک کنیم این اعلام آمادگی کمک به حضرت ولیعصر(عج) شعار با صلابتی است که باید بیان شود؛ خصوصاً با توجه به این اقتدار خط مقاومت در منطقه، باید این شعار در دل دشمنان جهان اسلام رعب ایجاد کند. پیشنهاد میکنم «منتظر لأمرکم...» واقعاً امسال باید یاد امام زمان(عج) را خیلی پررنگتر در اربعین درنظر داشته باشیم که هیبتی در آن وجود دارد؛ شما تصور کنید 20 میلیون نفر به مثابه لشکریان امام زمان(عج)، «منتظر لأمرکم» بگویند و این یقیناً طنینش در جهان انعکاس پیدا کند «و نصره بالرعب» تحقق پیدا خواهد کرد.
خبر اربعین از سانسور رسانههای صهیونیستی خارج شده است
جالب است که با توجه به بایکوت رسانهای غربیها اما خود مردمان این سرزمینها در راهپیمایی اربعین حسینی دیده شدهاند...
کمکم خبر اربعین از سانسور بسیار وحشتناک و ظالمانه رسانههای صهیونیستی عبور کرده و BBCچیهای خبیث در مقابل حماسه اربعین شکست خوردند و حتی برخی از رسانههای داخلی ما متأسفانه میخواهند با سرعت و سکوت از کنار حماسه اربعین بگذرند و اینها یقیناً هیچکدام تأثیری بر ابلاغ پیام حماسه اربعین نخواهد داشت.
صداوسیما نمیتواند بگوید من اربعین را رونق دادم
اساساً اربعین تحتتأثیر فعالیت رسانهای شکل نگرفته و هیچکدام از رسانههای فعال در حوزه اربعین نمیتوانند رونق اربعین را به خودشان نسبت دهند؛ صداوسیما در اربعین فعال بوده است اما اصلاً صداوسیما نمیتواند بگوید من اربعین را رونق دادم. چون همه پشت سر این مردمی حرکت میکنند که با احساس و با معرفت رهسپار سرزمین بهشتاند.
BBCچیهای خبیث در مقابل حماسه اربعین شکست خوردند و حتی برخی از رسانههای داخلی ما متأسفانه میخواهند با سرعت و سکوت از کنار حماسه اربعین بگذرند و اینها یقیناً هیچکدام تأثیری بر ابلاغ پیام حماسه اربعین نخواهد داشت.
حماسه اربعین تجلیگاه همان مغناطیس و جاذبه معنوی است
یکی از مجالس بین راه را شرکت کنید متوجه میشوید هیچ رسانهای امکان نمایش زیبایی معنوی این مجلس را نداشته و نخواهد داشت، چون نمیتوانند برای اربعین تبلیغ و جاذبه ایجاد کنند. حماسه اربعین همان مغناطیسی است که مقام معظم رهبری 35 سال پیش به آن اشاره کردند؛ مغناطیس حسینی آن جاذبه عجیب معنوی حضرت اباعبداللهالحسین(ع) که تجلیگاهش در اربعین است. رسانههایی که در مسیر تبلیغ اربعین قدم برمیدارند خیلی افتخار شامل حالشان شده که در این تاریخ حضور دارند؛ همهشان میدانند اربعین را خدای اربعین و امام اربعین راه انداخته است.
امام زمان(عج) شخصاً صحنه اربعین را مدیریت میکنند
اربعین را امام حسن عسکری(ع) راه انداخته است؛ صاحب اربعین خود حضرت مهدی(عج) است و او رأسا و شخصاً خودش صحنه اربعین را مدیریت میکند؛ اربعین جای همه دلدادگان امامحسین(ع) و امام زمان(عج) است؛ اربعین حتی محلی برای لذتبردن و شکوه همه کسانی است که از فطرت ناب انسانی برخوردارند و حتی اهل مذاهب دیگری باشند. اربعین میراث با عظمت انسانی است که بشر در طول تاریخ انتظار داشته به چنین جایگاهی برسد./1360/د101/ب1